www.e-laboratoria.pl

Bezinwazyjny pomiar Brix w owocach

05.05.2017 09:06

Trudno sobie wyobrazić szybkie oznaczanie %Brix w owocach inaczej niż poprzez pomiar refraktometrem zhomogenizowanego miąższu lub odfiltrowanego soku. Firma ATAGO wprowadza jednak nową koncepcję: wgłębny pomiar Brix za pomocą podczerwieni. Bezpieczny, bezinwazyjny pomiar bez naruszania skórki owocu. Owoce mogą być mierzone bezposrednio na drzewach, podczas zbiorów, transportu, podczas przyjęcia do dalszego przetwarzania lub w procesie sprzedaży.

 

 

Szybki start, czyli pomiar w praktyce

miernik brix

 

Pomiar %Brix z użyciem PAL-HIKARi jest bardzo prosty i zajmuje 3 sek. Urządzenie nie wymaga wstępnej kalibracji. W każdym momencie jest gotowe do pracy.

Minimalną ilość uwagi musimy poświęcić tylko owocowi. Powinien być czysty i suchy, zaś jego temperatura powinna być ustabilizowana w granicach 5 do 35°C.

pal-hikari

 

Przykładamy głowicę PAL-HIKARi do jabłka i naciskamy START. Tu miła niespodzianka, przycisk START znajduje się nie tylko pod na panelu pod wyświetlaczem, lecz również na obudowie bocznej, pod kciukiem.

Pomiar zajmuje ok. 3 sek, wynik widoczny jest na podświetlanym LCD.

To wszystko. W ciągu minuty można bez problemu sprawdzić kilkanaście owoców bez zmieszania ich wartości konsumenckiej. Pomiar jest bezpieczny, nie pozostawia żadnych śladów.

 

 

Jak działa PAL-HIKARi?

miernik brix

 

Pomiar jest oparty na metodzie spektrometrycznej. Głowica PAL-HIKARi posiada pierścieniowy emiter podczerwieni oraz centralnie ulokowany odbiornik IR. Pozwala to na dokładne ogniskowanie wiązki.

Również pomiar temperatury odbywa się metodą zdalną, za pomocą oddzielnego czujnika podczerwieni widocznego w górnym prawym rogu głowicy (pomiar radiacyjny).

Ergonomiczna konstrukcja pozwala na łatwe wykonywanie pomiarów w ręce (jak na zdjęciach). Urządzenie można też połozyc na stole i kłaść na nim owoce niczym na wadze.

Całość ma wymiary 61(W)×44(D)×115(H)mm i waży zaledwie 120g.

 

pomiar brix podczerwienią

 

Po nacisnieciu START, wiązka podczerwieni jest za pomocą soczewek ogniskowana w wnętrzu owocu. Obrazowo mówiąc, owoc jest intensywnie podświetlany stożkową wiązką podczerwieni.

Część wiązki zostaje zaabsorbowana, część powraca w kierunku głowicy i jest przechwytywana przez cetralnie umieszczony czujnik. Następnie jest uśredniana na dyfuzorze i kierowana na sensor. Na podstawie uzyskanego sygnału wyliczona zostaje zawartość substancji stałych %Brix.

Proces obliczeniowy uwzględnia również temperaturę oraz typ owocu (w tym wypadku jest to jabłko). PAL-HIKARi pozwala na korygowanie charakterystyki pomiarowej zgodnie z równaniem y=ax + b, tak więc zawsze można precyzyjnie dopasować wyniki tak, by uwzględniały lokalną specyfikę produktu.

 

 

Analiza wyników pomiarów

pomiar brix podczerwienią

 

Pomimo zupełnie innej zasady pomiarów, korelacja wyników z klasycznymi metodami refraktometrycznymi jest bardzo dobra, zaś rozrzut z reguły dużo mniejszy niż deklarowana dokładność urządzenia (0.5%Brix). Zakres pomiarowy 10.0 do 18.0%Brix jest zupełnie wystarczający do wykonywania pomiarów w jabłkach.

PAL-HIKARi można z powodzeniem polecić jako szybki, bezinwazyjny miernik do kontroli jakości owoców. Doskonale sprawdza się w przypadkach, gdy liczy się szybkość pozyskania wyników oraz zależy nam na zachowaniu owoców w pierwotnej, nienaruszonej formie.

 

 

 

 

W naszym katalogu: PAL-HIKARi  

 

Informacje techniczne i handlowe:
Conbest Sp. z o.o.
30-451 Kraków, ul. Wadowicka 12
tel: 12 261 95 00
wyślij wiadomość


Niniejszy artykuł objęty jest prawem autorskim. Kopiowanie zawartych treści w całości lub w części i wykorzystywanie ich w jakimkolwiek celu niekomercyjnym jest dozwolone z zachowaniem praw autorskich, a przede wszystkim za wskazaniem źródła w postaci linku. Wykorzystanie komercyjne nie jest dozwolone. 


Opublikowane w: Recenzje sprzętu
Autor:

Jan Iwanicki

Rekomendowani producenci