www.e-laboratoria.pl

Refrakto-Kwasomierze

Refrakto-Kwasomierze pozwalają na symultaniczny pomiar zawartości cukru (%Brix) oraz kwasowości. Pomiar nie wymaga stosowania reagentów. Zaprojektowane zostały do pomiaru kwasowości ogólnej i jej automatycznego przeliczenia na kwasowość wywołaną kwasem cytrynowym, winowym, jabłkowym, octowym lub mlekowym (zależnie od modelu). Refrakto-Kwasomierze zostały również wyposażone w funkcję Offset, pozwalającą na automatyczne przeliczanie skali zgodnie z równaniem y=ax+b. Pozwala to na dopasowanie wyników pomiarów do innych do tej pory stosowanych metod (np. miareczkowej).

Refrakto-Kwasomierze nie wymagają stosowania dodatkowych odczynników, konieczne jest tylko rozcieńczenie próbki wodą destylowaną. Specjalny adapter na gniazdo pryzmatu pozwala na wykorzystanie jednej próbki do wykonania obu pomiarów (rozcieńczenia dokonuje się bezpośrednio na gnieździe pomiarowym).

Przestawione tu wersje KIT zawierają refrakto-kwasomierz, zestaw 5 pipet, 2 zlewki ze skalą raz miniwagę. Całość w poręcznym etui. Taki komplet pozwala na uzyskanie większej dokładności i skraca czas przygotowania rozcieńczeń. Dostępne są również refrakto-kwasomierze jako urządzenia samodzielne lub też wyłącznie z funkcją pomiaru kwasowości (bez %Brix).

Sama technika pomiarowa wykorzystuje refrakcję oraz konduktometrię. Pojedynczy pomiar zajmuje zaledwie 3 sek. Atutem jest również podświetlany LCD oraz automatyczne wyliczanie współczynnika %Brix do %kwasowości.

Zobacz na naszym blogu: Pomiar kwasowości owoców

1 produkt(ów)

na stronę

  1. Refrakto-Kwasomierz uniwersalny PAL-BX-ACID (Brix + 5 skal)

    Refrakto-Kwasomierz uniwersalny PAL-BX-ACID (Brix + 5 skal)

    ATC - (Automatic Temperature Compensation) automatyczna kompensacja temperaturyELI - (External Light Interference) automatyczna kontrola intensywności światła zewnętrznegoIP65 - klasa szczelności IP65
    Pomiar kwasowości bez odczynników!
    Refrakto-kwasomierze powalają na pomiar %Brix, kwasowości oraz wskaźnika %Brix / kwasowość (sugar / acid ratio) bez używania czynników.
    • zastosowanie: cytrusy, winogrona i wino, pomidory, truskawki i jagody
    • 5 wbudowanych skal kwasowości
    • zakres pomiarowy: 0.0 do 60.0%Brix; 0.10 do 3.00 / 3.50 / 4.00% kwasowości; 10 do 40°C
    • rozdzielczość: 0.1%Brix; 0.01%kwasowości; 1°C
    • dokładność: ± 0.2 %Brix; ±0.10% (wartości mierzonej: 1.01 do 3.00%); ± 1°C
    • zakres temperatur: 10 to 40°C (automatyczna kompensacja temp.)
    • w zestawie z miniwagą, pipetami, zlewkami, adapterem na gniazdo pryzmatu


    Uniwersalny refrakto-kwasomierz do pomiaru %Brix oraz 5 różnych rodzajów kwasowości: w cytrusach, winogronie i winach, pomidorach, truskawkach i jagodach. Mały, prosty w obsłudze, wodoszczelny (IP65). Kalibracja refraktometru może być przeprowadzana z użyciem wody. Hermetyczna obudowa umożliwia łatwe czyszczenie.

    Zobacz więcej ...

1 produkt(ów)

na stronę

Rekomendowani producenci