Kolby Erlenmeyera
Kolba Erlenmeyera jest kolbą stożkową płaskodenną, stojącą, zwaną tak zwyczajowo od nazwiska niemieckiego chemika Emila Erlenmeyera. Kolba wykonana jest ze szkła, najczęściej żaroodpornego. Kolby stożkowe wytwarzane są z wąską lub szeroką szyjką, ze szlifem lub bez. Niektóre kolby zaopatrzone są w mało precyzyjną podziałkę wskazującą orientacyjną pojemność. W zależności od zastosowania wytwarza się je o ściankach różnej grubości.
-
Kolby Erlenmeyera z wąską szyjką
Kolby Erlenmayera szklane, w wersji z szyjka wąską
- ze szkła borokrzemowego
- białe oznaczenie pojemności
Kolby Erlenmeyera z szeroką szyjką
Kolby Erlenmayera z szeroką, szyją szklane
- ze szkła borokrzemowego
- białe oznaczenie pojemności
Kolby Erlenmeyera z zakrętką
Kolby Erlenmayera szklane z gwintem zakrętką.
- ze szkła borokrzemowego
- białe oznaczenie pojemności
- z gwintem i nakrętką niebieską
Kolby Erlenmeyera ze szlifem
Kolby Erlenmayera szklane ze szlifem, bez korka
- ze szkła borokrzemowego
- białe oznaczenie pojemności
- ze szlifem, bez korka
Kolby Erlenmeyera z korkiem
Kolby Erlenmayera szklane ze szlifem oraz z korkiem, do próby jodowej.
- korek szklany
- ze szkła borokrzemowego
- białe oznaczenie pojemności
- polecane jako kolby do próby jodowej