Szczegóły
Najnowszy model miernika świeżości ryb. Kompaktowy, solidny, w pełni przenośny, nadaje się do każdego standardowego zastosowania w przemysle rybnym, przetwórczym lub laboratoriach kontroli jakości. Jest prosty w użyciu i zapewnia szybkie pomiary. Świeżość badanej ryby jest wskazywana na wyświetlaczu LCD.
Miernik można ustawić na pomiar od 1 do 16 próbek, których wartość może byś uśredniona. Z uwagi na różnice anatomiczne poszczególnych egzemplarzy, w tym trybie miernik jest najdokładniejszy. Standardowo dostępne są krzywe kalibracyjne dla bardzo dużej liczby handlowych gatunków ryb. Istnieje możłiwość wykonania kalibracji indywidualnej.
JAK BADAĆ ŚWIEŻOŚĆ RYB ?
Szybkość utraty świeżości mięsa ryby zależy od wielu czynników jak gatunek, zawartości tłuszczu, uszkodzeń masy mięśniowej podczas połowu i transportu, jakości przechowywania, pory roku oraz innych wskaźników biologicznych. Subiektywne metody pomiarowe są więc powolne i trudne do znormalizowania.
ZASADA POMIARU TORRYMETREM
Pomiar opiera się na badaniu zjawiska uwalniania wewnątrztkankowych i międzytkankowych elektrolitów, które jest spowodowane narastającą aktywnością mikrobiologiczną. Proces ten zmienia pojemność elektryczną i przewodność masy mięśniowej, a także jej parametry rezonansowe. Na tej podstawie określany jest wskaźnik świeżości, który może być automatycznie skorelowany z gatunkiem badanej ryby.
NATYCHMIASTOWY POMIAR
- po przyłożeniu czujnika do ciała
- ryby i naciśnięciu przycisku, natychmiast wyświetlany jest wynik określający stopień świeżości
BEZPIECZNY DLA PRODUKTÓW
- pomiar jest szybki i całkowicie bezinwazyjny - nie narusza tkanki i nie wpływa na jakość handlową badanej ryby
PROGRAMOWANIE PARAMETRÓW
- tyrometr pozwala na zaprogramowanie badania świeżości dowolnego gatunku ryb;
SPECJALNE TRYBY POMIAROWE
- możliwość transmisji danych z komputera, transmisja danych do komputera w trybie rzeczywistym
- podręczna pamięć do 1000 wyników
Parametry techniczne
Nr katalogowy | 273-00-4 |
---|---|
Uwagi | Przeznaczony do mięsa ryb |
Parametry techniczne
Opiekun produktu | Bezpośredni kontakt do osób specjalizujących się w tej grupie produktów: Katarzyna Płoskoń - tel: +48 12 261 95 07 Kontakt ogólny - tel: +48 12 261 95 00 |
---|
supporcik
PODOBNE PRODUKTY
-
Miernik zawartości tłuszczu w mięsie MEAT FATMETER
Tłuszczomierz MEAT FATMETER został opracowany w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku na miernik, który może w prosty i nieniszczący sposób mierzyć zawartość lipidów w rybach, mięsie i produkta ... -
Miernik zawartości tłuszczu w rybach FISH FATMETER
Pozwala na błyskawiczny pomiar zawartości tłuszczu w rybach słodkowodnych lub morskich. Dzięki zaprogramowanym charakterystykom, pozwala na określenie zawartości tłuszczu z uwzględnieniem specyfiki badanego g ...