www.e-laboratoria.pl

8 produkt(ów)

na stronę

Jak zmierzyć temperaturę zamarzania?

Temp zamarzaniaPomiar temperatury zamarzania za pomocą refraktometrów PAL jest czynnością wręcz banalną. Naniesienie kilku kropel próbki, naciśniecie przycisku START i odczytanie wyniku zajmuje zaledwie kilka sekund. Produkowane przez japońską firmę ATAGO refraktometry PAL-88S i PAL-91S dedykowane są do pomiaru temperatury i stężenia kon Pomiar temperatury zamarzania za pomocą refraktometrów PAL jest czynnością wręcz banalną. Naniesienie kilku kropel próbki, naciśniecie przycisku START i odczytanie wyniku zajmuje zaledwie kilka sekund. Produkowane przez japońską firmę ATAGO refraktometry PAL-88S i PAL-91S dedykowane są do pomiaru temperatury i stężenia konkretnych substancji: odpowiednio do glikolu propylenowego i etylenowego.

Czytaj dalej ...
Data: 15.11.2020 09:28
Opublikowane w: Poradnik laboratoryjny
Autor: Jan Iwanicki

Szybki pomiar kwasowości

pomiar kwasowości w owocach

Pomiar kwasowości w owocach zwykło przeprowadzać się metodą titracyjną. Obecnie można skorzystać z prostszej i szybszej metody.

Czytaj dalej ...
Data: 08.02.2017 08:27
Opublikowane w: Poradnik laboratoryjny
Autor: Buerkle, tłumaczenie Jan Iwanicki

Jak prawidłowo pobierać próbki

Próbniki

Analiza próbki może być przeprowadzona z użyciem najnowszych technologii, ale nawet najlepsza technologia będzie bezużyteczna, jeżeli błąd zostanie popełniony jeszcze na etapie poboru próbki. Taki błąd będzie nam towarzyszył na całej drodze analizy jakościowej, powodując bledną ocenę całej partii materiału. Rzetelna informacja może być dostarczona wyłącznie w przypadku, gdy próbka została pobrana właściwie oraz prawidłowo zabezpieczana podczas całego procesu poboru prób i jej dostarczenia do punktu analizy.

Czytaj dalej ...
Data: 01.02.2016 08:27
Opublikowane w: Poradnik laboratoryjny
Autor: Buerkle, tłumaczenie Jan Iwanicki

Przechowywanie materiałów łatwopalnych

SzafyProblem składowania materiałów łatwopalnych jest w Polsce regulowany przez Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.U.10.109.719 z dnia 22 czerwca 2010 r). Warto zaznaczyć, iż rozporządzenie nie odnosi się bezpośrednio do zabezpieczenia danego pomieszczenia urządzeniami tryskaczowymi, tak więc ich obecność nie zwalnia od stosowania specjalnych procedur związanych z przechowywaniem materiałów łatwopalnych.

Czytaj dalej ...
Data: 24.08.2015 08:27
Opublikowane w: Poradnik laboratoryjny
Autor: ECOSAFE, Tłumaczenie: Daniel Kosman

Pomiar refraktometrem probek niestabilnych

RrefraktometrBywa, iż mierząc tę samą próbkę refraktometr za każdym razem wskazuje nieco inny wynik. Jest to dość irytujące, zwłaszcza gdy pomiary są wykonywane pod presją czasu. Ofiarą naszej frustracji zazwyczaj pada urządzenie pomiarowe, tymczasem przyczyną może być po prostu próbka, która jest optycznie niestabilna. Źródeł niestabilności może być wiele, począwszy od jej naturalnego charakteru (np. emulsje) poprzez zanieczyszczenia (np. sedymentujące osady), wydzielający się gaz (np. napoje nasycone dwutlenkiem węgla) a skończywszy na intensywnym parowaniu czy stygnięciu próbki na pryzmacie, a więc braku stabilności temperaturowej.  Czy pomiar takiej próbki będzie zatem możliwy?

Czytaj dalej ...
Data: 07.07.2015 17:29
Opublikowane w: Poradnik laboratoryjny
Autor: Jan Iwanicki

Zawartość tłuszczu w mięsie

Zawartość lipidów w tkance jest skorelowana z zawartością wody, stąd poprzez pomiar jej ilości można określić zawartość tłuszczu. Kluczem do sukcesu jest znajomość relacji pomiędzy tymi dwoma czynnikami. Jest ona jednak skomplikowana i musi uwzględniać wiele czynników jak gatunek mięsa, miejsce pomiaru, czy stan przygotowania próbki. Urządzenia serii FATMETER pozwalają na wykonanie tego pomiaru automatycznie i  natychmiastowe wyliczenie zawartości tłuszczu. Pomiar odbywa się w sposób bezinwazyjny. Może być wykonywany przez skórę lub na filetach. Może być również wykonywany na żywych obiektach. Mierniki FATMETER wykonywane są w wersjach przeznaczonych do pomiaru ryb (FISH-FATMETER) oraz dla ssaków (MEAT-FATMETER).

Czytaj dalej ...
Data: 22.11.2012 16:52
Opublikowane w: Poradnik laboratoryjny
Autor: Jan Iwanicki

Pomiary lepkości

Pomiary lepkości zazwyczaj nastręczają sporo problemów zatówno technicznych jak i pod względem interpelacji wyników. W naszym artykule znajdziesz omówienie najważniejszych pojęć i parametrów związanych z pomiarami lepkości. Wybraliśmy te najczęściej spotykane w praktyce laboratoryjnej, dzięki czemu otrzymasz praktyczny przegląd wiedzy niezbędnej do rozpoczęcia pracy lub wybrania odpowiedniego lepkościomierza.

Czytaj dalej ...
Data: 17.09.2012 07:49
Opublikowane w: Poradnik laboratoryjny
Autor: Daniel Kosman

Jak zrobić suchy lód?

Suchy lód, czyli zestalony dwutlenek węgla, jest substancję wykorzystywaną głównie do chłodzenia lub utrzymywania niskiej temperatury próbek w czasie transportu oraz prac laboratoryjnych. Suchy lód sie nie topi, lecz sublimuje do atmosfery, nie pozostawia więc żadnych dodatkowych śladów lub plam. Jest bardzo popularny w w laboratoriach, przemyśle oraz przy transporcie produktów żywnościowych. Czy da się go jednak prosto wytworzyć?

Czytaj dalej ...
Data: 03.08.2012 10:54
Opublikowane w: Poradnik laboratoryjny
Autor: Jan Iwanicki

8 produkt(ów)

na stronę

Rekomendowani producenci