www.e-laboratoria.pl

Szybki pomiar kwasowości

08.02.2017 08:27

Tradycyjnie pomiar kwasowości wykonywany jest metodą titracyjną. Obecnie jednak pojawiła sie możliwość znacznie łatwiejszego i szybszego oznaczania od razu trzech parametrów kluczowych przy ocenie jakości owoców: ilości cukru (%Brix) kwasowości (przeliczonej na odpowiedni kwas) oraz wskaźnika %Brix / %Kwasowość. I to wszystko bez odczynników! Zaczniemy jednak od metod tradycyjnych.

 

Szybki pomiar kwasowości

kwasowość refraktowasomierz

 

W arykule znajdziesz:

  • omówienie tradycyjnych metod pomiaru kwasowości
  • nowe metody pomiaru kwasowości bez miareczkowania
  • uzgadnianie wyników obu metod

 Zobacz pełną treść artykułu na naszym blogu refraktometrycznym

 

 

 

Informacje techniczne i handlowe:
Conbest Sp. z o.o.
30-451 Kraków
ul. Wadowicka 12
tel: 12 261 95 00
wyślij wiadomość


Niniejszy artykuł objęty jest prawem autorskim. Kopiowanie zawartych treści w całości lub w części i wykorzystywanie ich w jakimkolwiek celu niekomercyjnym jest dozwolone z zachowaniem praw autorskich, a przede wszystkim za wskazaniem źródła w postaci linku. Wykorzystanie komercyjne nie jest dozwolone. 

 

 

Chcesz otrzmywać informacje o nowych produktach i poradach technicznych?
Zapisz sie do jednego z naszych newsletterów tematycznych.


Opublikowane w: Poradnik laboratoryjny
Autor:

Buerkle, tłumaczenie Jan Iwanicki

Rekomendowani producenci