www.e-laboratoria.pl

Refrakto-Kwasomierze

Refrakto-Kwasomierze pozwalają na symultaniczny pomiar zawartości cukru (%Brix) oraz kwasowości. Pomiar nie wymaga stosowania reagentów. Zaprojektowane zostały do pomiaru kwasowości ogólnej i jej automatycznego przeliczania na kwasowość wywołaną kwasem cytrynowym, winowym, jabłkowym, octowym lub mlekowym (zależnie od modelu). Refrakto-Kwasomierze zostały również wyposażone w funkcję Offset, pozwalającą na automatyczne przeliczanie skali zgodnie z równaniem y=ax+b. Pozwala to na dopasowanie wyników pomiarów do innych do tej pory stosowanych metod (np. miareczkowej).

Refrakto-Kwasomierze nie wymagają stosowania dodatkowych odczynników, konieczne jest tylko rozcieńczenie próbki wodą destylowaną. Specjalny adapter na gniazdo pryzmatu pozwala na wykorzystanie jednej próbki do wykonania obu pomiarów (rozcieńczenia dokonuje się bezpośrednio na gnieździe pomiarowym).

Przedstawione tu wersje KIT zawierają refrakto-kwasomierz, zestaw 5 pipet, 2 zlewki ze skalą oraz miniwagę. Całość w poręcznym etui. Taki komplet pozwala na uzyskanie większej dokładności i skraca czas przygotowania rozcieńczeń. Dostępne są również refrakto-kwasomierze jako urządzenia samodzielne lub też wyłącznie z funkcją pomiaru kwasowości (bez %Brix).

Sama technika pomiarowa wykorzystuje refrakcję oraz konduktometrię. Pojedynczy pomiar zajmuje zaledwie 3 sek. Atutem jest również podświetlany LCD oraz automatyczne wyliczanie współczynnika %Brix do %kwasowości.

Zobacz na naszym blogu: Pomiar kwasowości owoców

2 produkt(ów)

na stronę

  1. Refrakto-Kwasomierz uniwersalny PAL-BX-ACID (Brix + 5 skal)

    Refrakto-Kwasomierz uniwersalny PAL-BX-ACID (Brix + 5 skal)

    ATC - (Automatic Temperature Compensation) automatyczna kompensacja temperaturyELI - (External Light Interference) automatyczna kontrola intensywności światła zewnętrznegoIP65 - klasa szczelności IP65
    Pomiar kwasowości bez odczynników!
    Refrakto-kwasomierze powalają na pomiar %Brix, kwasowości oraz wskaźnika %Brix / kwasowość (sugar / acid ratio) bez używania czynników.
    • zastosowanie: cytrusy, winogrona i wino, pomidory, truskawki i jagody
    • 5 wbudowanych skal kwasowości
    • zakres pomiarowy: 0.0 do 60.0%Brix; 0.10 do 3.00 / 3.50 / 4.00% kwasowości; 10 do 40°C
    • rozdzielczość: 0.1%Brix; 0.01%kwasowości; 1°C
    • dokładność: ± 0.2 %Brix; ±0.10% (wartości mierzonej: 1.01 do 3.00%); ± 1°C
    • zakres temperatur: 10 to 40°C (automatyczna kompensacja temp.)
    • tytanowe elektrody
    • w zestawie z miniwagą, pipetami, zlewkami, adapterem na gniazdo pryzmatu


    Uniwersalny refrakto-kwasomierz do pomiaru %Brix oraz 5 różnych rodzajów kwasowości: w cytrusach, winogronie i winach, pomidorach, truskawkach i jagodach. Mały, prosty w obsłudze, wodoszczelny (IP65). Kalibracja refraktometru może być przeprowadzana z użyciem wody. Hermetyczna obudowa umożliwia łatwe czyszczenie.

    Zobacz więcej ...
  2. Refrakto-Solomierz uniwersalny PAL-BX-SALT+5

    Refrakto-Solomierz uniwersalny PAL-BX-SALT+5

    ATC - (Automatic Temperature Compensation) automatyczna kompensacja temperaturyELI - (External Light Interference) automatyczna kontrola intensywności światła zewnętrznegoIP65 - klasa szczelności IP65

    Przenośny refrakto-solomierz do pomiaru %Brix (metodą refraktometryczną, aż do 90%Brix) oraz zawartości soli (metodą konduktometryczną, do 15%). Mały, prosty w obsłudze, wodoszczelny. Wyposażony w funkcję ATC oraz automatyczne wyliczanie współczynnika (%Brix / %Zawartość soli).

    Pomiar zawartości soli jest wykonywany bezpośrednio na stężonej próbce, bez potrzeby jej wstępnego rozcieńczania. Urządzenie jest kalibrowane na powietrzu i wodzie destylowanej. Hermetyczna obudowa umożliwia łatwe czyszczenie. Niezwykle wytrzymałe elektrody z tytanu zapewniają bardzo długą żywotność i niezawodność. Wbudowana pamięć 100 pomiarów, transmisja danych (NFC), pięć skal użytkownika do najlepszego dopasowania do różnych produktów.

     

    • zakres pomiarowy:
      • 0.0 do 90.0%Brix
      • 0.00 do 15.00% zawartości soli
    • rozdzielczość:
      • 0.1%Brix
      • 0.01% zawartość soli
      • 1°C temperatura
    • dokładność:
      • ± 0.2 %Brix
      • dokładność względna: ±5% (dla wartości mierzonej: 0.00 do 0.99%)
      • dokładność względna: ±10% (dla wartości mierzonej: 10.00 do 15.00%)
      • ± 1°C
    • zakres temperatur: 10 to 40°C (automatyczna kompensacja temp.)
    • min. obj. próbki: 0.3ml
    • czas pomiaru: 3 sek
    • funkcja ATC, 5 skal użytkownika, wyliczanie współczynnika (%Brix / %Zasolenie)
    • podświetlany wyświetlacz
    • tytanowe elektrody
    • klasa szczelności: IP65
    • zasilanie: 2 baterie AAA
    • wymiary: 55 x 31 x 109 mm
    • waga: 100g

     

     

    Zobacz więcej ...

2 produkt(ów)

na stronę

Rekomendowani producenci