Szybkie testy mikrobiologiczne
-
Luminometr Lumitester SMART
Zadzwoń do nas tel: 12 261 95 00
Poznaj szczegóły naszej Oferty Specjalnej obowiązującej przy zakupie luminometru SMART.Najnowszy luminometr Lumitester SMART do błyskawicznego monitorowania czystości mikrobiologicznej i higieny powierzchni roboczych, czystości rąk oraz wody poprzez pomiar bioluminescencji, powstającej w trakcie enzymatycznego rozkładu ATP, AMP i ADP. Wynik już po kilkunastu sekundach.
- wykrywanie ATP, AMP i ADP
- czułość wyższa 10 - 15x niż standardowych luminometrów
- zakres pomiarowy: 0 do 999999 RLU
- kompensacja temperatury: 10-40C
- czas pomiaru: 10 sek
- automatyczna kalibracja
- wymiana danych: USB, Bluetooth LE (ver 4.1)
- pamięć 2000 wyników
- oprogramowanie do zarządzania danymi na PC
- aplikacja do zarządzania danymi na urządzenia Android i iOS
- automatyczna kontrola czystości komory pomiarowej
- zasilanie bateryjne 2 x AA
- złącze USB do połączenia z komputerem PC (oprogramowanie w komplecie)
Testy na obecność bakterii i grzybów CompactDry
Compact Dry to szybkie testy mikrobiologiczne gotowe do natychmiastowego użycia. Sterylne szalki zawierają podłoże pozwalające na selektywny wzrost konkretnej grupy mikroorganizmów i ich jednoznaczną identyfikację. Stosowanie testów CompactDry to zdecydowana redukcja czasu uzyskania wyniku w stosunku do metod tradycyjnych. Testy są bardzo trwałe: okres składowania może dochodzić do 2 lat. Compact Dry można użyć do kontroli surowców a także do kontroli produktów finalnych czyli żywności, napojów, mięsa, kosmetyków i innych próbek.
- nadają się do próbek ciekłych i gazowych (badanie sączków filtracyjnych)
- próbki stałe wymagają wcześniejszej homogenizacji (oraz ew. filtracji)
- identyfikacja bakterii na podstawie zabarwienia kolonii
- łatwe do przechowywania i transportu (przechowywanie do 2 lat w temp. pokojowej)
- certyfikaty serii
- dopuszczenia NordVAL, AOAC, MicoVAL
- użycie: nanieść na szaklę 1ml próbki, próbka zostanie wchłonięta i rozprowadzona w podłożu, całość inkubować przez określony czas
- do nabycia również wymazówki do poboru prób z powierzchni oraz miejsc trudnodostępnych
Testy wymazówkowe na bakterie Listeria
Szybkie testy do wykrywania bakterii Listeria spp. a w szczególności Listeria monocytogen. Test oparty na rozszerzonym Esculin medioum formation. Hydroliza Esciliny przez bakteria Listeria spp powoduje powstawanie wyraźnego czarnego osadu. Końcówka wymazówki tego testu zawiera wapienny alginat. Podczas testu końcówka całkowicie rozpuszcza się w medium znajdującym się w próbówce testu, co zapewnia, że wszystkie mikroorganizmy zebrane podczas wymazu wejdą w kontakt z medium.
- test wymazówkowy, łącznie z probówką i etykietą oznaczeniową
- rozpuszczalna końcówka zapewnia bardzo dobry transfer bakterii do roztworu
- fabrycznie sterylizowany promieniowaniem jonizującym
- czas inkubacji: 24godz. w temp. 37°C
- pakowany po 25 szt.
Testy wymazówkowe na bakterie Coli
Szybkie testy do wykrywania bakterii Escherichia Coli oraz bakterii grupy Coli.
- test wymazówkowy, łącznie z probówką i etykietą oznaczeniową
- fabrycznie sterylizowany promieniowaniem jonizującym
- czas inkubacji: 18-24godz. w temp. 37°C
- pakowany po 25 szt.
Wymazówki ProCheck do wykrywania protein
Gotowe do użycia, szybkie testy - wymazówki do wykrywania obecności protein. ProCheck może być stosowany przez osoby bez wiedzy specjalistycznej, może być również przechowywany w temperaturze pokojowej przez okres do 18 m-cy od daty wyprodukowania.
- czułość: 20ug
- czas badania: ok. 3 min
- 1op. = 100 szt.(łącznie na 200 wymazów)
- czas przechowywania: 18 miesięcy (w temp. +4 do +25 °C)
Testy RAPID PRO do oznaczania alergenów w żywności
Zestawy Lateral Flow IIR są używane do wykrywania specyficznych składników alergennych (gluten, jajka, orzeszki ziemne, kazeina, gryka, soja) w badanej próbce żywności. Wykorzystują metodę immunochromatograficzną. Po nałożeniu próbki jeden koniec płytki testowej i odczekaniu kilkunastu minut, obecność alergenu zostanie zasygnalizowana pojawieniem się na drugim końcu płytki czerwono-purpurowej linii.
- test uniwersalny, polecany do żywności wysokoprzetworzonej lub surowej
- zestaw zawieta testy oraz komplet niezbędnych odczynników
- zastosowanie: badanie surowca, badanie czystości podczas produkcji, badanie jakości produktu końcowego
- badana próbka: w formie zawiesiny ciekłej: np. odsącz po homogenizacji i/lub ekstrakcji, woda po myciu stanowiska roboczego lub instalacji produkcyjnej, zawiesina z wymazówki
Testy RAPID EASY do oznaczania alergenów w żywności
Uproszczony test do wykrywania składników alergennych w żywności nieprzetworzonej. Badanie zajmuje ok 10 min. Testy wykorzystuje metodę immunochromatograficzną. Po nałożeniu próbki jeden koniec płytki testowej i odczekaniu ok. 10 minut, obecność alergenu zostanie zasygnalizowana pojawieniem się na drugim końcu płytki czerwono-purpurowej linii.
- bardzo szybki test uproszczony, do badań wymazówkowych lub badań popłuczyn
- wykrywane alegreny: gluten, jajka, kazeina, soja
- zestaw zawiera testy oraz komplet wymazówek z odczynnikami
- zastosowanie: badanie wymazówkowe lub badanie popłuczyn surowca
- badana próbka: woda po myciu stanowiska roboczego lub instalacji produkcyjnej, zawiesina z wymazówki
Testy amylazy i diastazy Phadebas®
Phadebas® to sprawdzone, znane od 35 lat testy do wykrywania a-amylazy, wykonywane z najwyższej jakości składników produkowanych w standardzie GMP. Substancja czynna reaguje wyłącznie z a-amylazą, bez oddziaływania na inne enzymy. Testy Phadebas® są szeroko stosowane w ekspertyzach oraz przy kontroli jakości i analizie żywności, m. in:
- jakości pszenicy (zgodna z metodą wartości liczby opadania)
- jakości pieczywa
- zawartości amylazy w jajkach
- kontroli jakości w przemyśle browarnicznym
- oceny aktywności diastazy w miodzie (metoda IHC).
Miernik świeżości mięsa ryb
Miernik świeżości ryb. Kompaktowy, solidny, w pełni przenośny, nadaje się do każdego standardowego zastosowania w przemysle rybnym, przetwórczym lub laboratoriach kontroli jakości. Jest prosty w użyciu i zapewnia szybkie pomiary. Świeżość badanej ryby jest wskazywana na wyświetlaczu LCD.
- pomiar natychmiast po przyłożeniu czujnika do ciała ryby i naciśnięciu przycisku
- wyświetlany jest wynik określający stopień świeżości
- pomiar jest szybki i całkowicie bezinwazyjny - nie narusza tkanki i nie wpływa na jakość handlową badanej ryby
- tyrometr pozwala na zaprogramowanie badania świeżości dowolnego gatunku ryb;
- możliwość transmisji danych z komputera, transmisja danych do komputera w trybie rzeczywistym, podręczna pamięć do 1000 wyników