Szybkie testy mikrobiologiczne
-
Luminometr Lumitester SMART
Zadzwoń do nas tel: 12 261 95 00
Poznaj szczegóły naszej Oferty Specjalnej obowiązującej przy zakupie luminometru SMART.Najnowszy luminometr Lumitester SMART do błyskawicznego monitorowania czystości mikrobiologicznej i higieny powierzchni roboczych, czystości rąk oraz wody poprzez pomiar bioluminescencji, powstającej w trakcie enzymatycznego rozkładu ATP, AMP i ADP. Wynik już po kilkunastu sekundach.
- wykrywanie ATP, AMP i ADP
- czułość wyższa 10 - 15x niż standardowych luminometrów
- zakres pomiarowy: 0 do 999999 RLU
- kompensacja temperatury: 10-40°C
- czas pomiaru: 10 sek
- automatyczna kalibracja
- wymiana danych: USB, Bluetooth LE (ver 4.1)
- pamięć 2000 wyników
- oprogramowanie do zarządzania danymi na PC
- aplikacja do zarządzania danymi na urządzenia Android i iOS
- automatyczna kontrola czystości komory pomiarowej
- zasilanie bateryjne 2 x AA
- złącze USB do połączenia z komputerem PC (oprogramowanie w komplecie)
Testy na obecność bakterii i grzybów CompactDry
Compact Dry to szybkie testy mikrobiologiczne gotowe do natychmiastowego użycia. Sterylne szalki zawierają podłoże pozwalające na selektywny wzrost konkretnej grupy mikroorganizmów i ich jednoznaczną identyfikację. Stosowanie testów CompactDry to zdecydowana redukcja czasu uzyskania wyniku w stosunku do metod tradycyjnych. Testy są bardzo trwałe: okres składowania może dochodzić do 2 lat. Compact Dry można użyć do kontroli surowców a także do kontroli produktów finalnych czyli żywności, napojów, mięsa, kosmetyków i innych próbek.
- nadają się do próbek ciekłych i gazowych (badanie sączków filtracyjnych)
- próbki stałe wymagają wcześniejszej homogenizacji (oraz ew. filtracji)
- identyfikacja bakterii na podstawie zabarwienia kolonii
- łatwe do przechowywania i transportu (przechowywanie do 2 lat w temp. pokojowej)
- certyfikaty serii
- dopuszczenia NordVAL, AOAC, MicoVAL
- użycie: nanieść na szalkę 1ml próbki, próbka zostanie wchłonięta i rozprowadzona w podłożu, całość inkubować przez określony czas
- do nabycia również wymazówki do poboru prób z powierzchni oraz miejsc trudnodostępnych
Testy wymazówkowe na bakterie Listeria
Szybkie testy do wykrywania bakterii Listeria spp. a w szczególności Listeria monocytogenes. Nie wymagają dodatkowych reagentów. Test oparty na rozszerzonym Esculin medium formation. Hydroliza eskuliny przez bakterie Listeria spp. powoduje powstawanie wyraźnego czarnego osadu i zmianę zabarwienia. Końcówka wymazówki tego testu zawiera wapienny alginat. Podczas reakcji z odczynnikami zawartymi w probówce, końcówka całkowicie się rozpuszcza, co zapewnia, że wszystkie mikroorganizmy zebrane podczas wymazu wejdą w kontakt z reagentem i tym samym zostaną wykryte.
Skład zestawu:
- 25 testów wymazówkowych, łącznie z probówkami i etykietami oznaczeniowwymi
- rozpuszczalna końcówka zapewnia bardzo dobry transfer bakterii do roztworu
- fabrycznie sterylizowany promieniowaniem jonizującym
- czas inkubacji: 24 godz. w temp. 37°C
Testy wymazówkowe na bakterie Coli
Szybkie testy do wykrywania bakterii Escherichia coli oraz bakterii grupy Coli.
- test wymazówkowy, łącznie z probówką i etykietą oznaczeniową
- fabrycznie sterylizowany promieniowaniem jonizującym
- czas inkubacji: 18-24 godz. w temp. 37°C
- pakowany po 25 szt.
Wymazówki ProCheck do wykrywania protein
Gotowe do użycia, szybkie testy - wymazówki do wykrywania obecności protein. ProCheck może być stosowany przez osoby bez wiedzy specjalistycznej, może być również przechowywany w temperaturze pokojowej przez okres do 18 m-cy od daty wyprodukowania.
- czułość: 20ug
- czas badania: ok. 3 min
- 1op. = 100 szt.(łącznie na 200 wymazów)
- czas przechowywania: 18 miesięcy (w temp. +4 do +25 °C)
Testy RAPID PRO do oznaczania alergenów w żywności
Zestawy Lateral Flow IIR są używane do wykrywania specyficznych składników alergennych (gluten, jajka, orzeszki ziemne, kazeina, gryka, soja) w badanej próbce żywności. Wykorzystują metodę immunochromatograficzną. Po nałożeniu próbki na jeden koniec płytki testowej i odczekaniu kilkunastu minut, obecność alergenu zostanie zasygnalizowana pojawieniem się na drugim końcu płytki czerwono-purpurowej linii.
- test uniwersalny, polecany do żywności wysokoprzetworzonej lub surowej
- zestaw zawiera testy oraz komplet niezbędnych odczynników
- zastosowanie: badanie surowca, badanie czystości podczas produkcji, badanie jakości produktu końcowego
- badana próbka: w formie zawiesiny ciekłej: np. odsącz po homogenizacji i/lub ekstrakcji, woda po myciu stanowiska roboczego lub instalacji produkcyjnej, zawiesina z wymazówki
Testy RAPID EASY do oznaczania alergenów w żywności
Uproszczony test do wykrywania składników alergennych w żywności nieprzetworzonej. Badanie zajmuje ok. 10 min. Test wykorzystuje metodę immunochromatograficzną. Po nałożeniu próbki na jeden koniec płytki testowej i odczekaniu ok. 10 minut, obecność alergenu zostanie zasygnalizowana pojawieniem się na drugim końcu płytki czerwono-purpurowej linii.
- bardzo szybki test uproszczony, do badań wymazówkowych lub badań popłuczyn
- wykrywane alergeny: gluten, jajka, kazeina, soja
- zestaw zawiera testy oraz komplet wymazówek z odczynnikami
- zastosowanie: badanie wymazówkowe lub badanie popłuczyn surowca
- badana próbka: woda po myciu stanowiska roboczego lub instalacji produkcyjnej, zawiesina z wymazówki
Testy amylazy i diastazy Phadebas®
Phadebas® to sprawdzone, znane od 35 lat testy do wykrywania a-amylazy, wykonywane z najwyższej jakości składników produkowanych w standardzie GMP. Substancja czynna reaguje wyłącznie z a-amylazą, bez oddziaływania na inne enzymy. Testy Phadebas® są szeroko stosowane w ekspertyzach oraz przy kontroli jakości i analizie żywności, m. in:
- jakości pszenicy (zgodna z metodą wartości liczby opadania)
- jakości pieczywa
- zawartości amylazy w jajkach
- kontroli jakości w przemyśle browarnicznym
- oceny aktywności diastazy w miodzie (metoda IHC).
Miernik świeżości mięsa ryb
Miernik świeżości ryb. Kompaktowy, solidny, w pełni przenośny, nadaje się do każdego standardowego zastosowania w przemysle rybnym, przetwórczym lub laboratoriach kontroli jakości. Jest prosty w użyciu i zapewnia szybkie pomiary. Świeżość badanej ryby jest wskazywana na wyświetlaczu LCD.
- pomiar natychmiast po przyłożeniu czujnika do ciała ryby i naciśnięciu przycisku
- wyświetlany jest wynik określający stopień świeżości
- pomiar jest szybki i całkowicie bezinwazyjny - nie narusza tkanki i nie wpływa na jakość handlową badanej ryby
- tyrometr pozwala na zaprogramowanie badania świeżości dowolnego gatunku ryb;
- możliwość transmisji danych z komputera, transmisja danych do komputera w trybie rzeczywistym, podręczna pamięć do 1000 wyników