Testy do badania czystości produktu
-
Testy RAPID PRO do oznaczania alergenów w żywności
Zestawy Lateral Flow IIR są używane do wykrywania specyficznych składników alergennych (gluten, jajka, orzeszki ziemne, kazeina, gryka, soja) w badanej próbce żywności. Wykorzystują metodę immunochromatograficzną. Po nałożeniu próbki na jeden koniec płytki testowej i odczekaniu kilkunastu minut, obecność alergenu zostanie zasygnalizowana pojawieniem się na drugim końcu płytki czerwono-purpurowej linii.
- test uniwersalny, polecany do żywności wysokoprzetworzonej lub surowej
- zestaw zawiera testy oraz komplet niezbędnych odczynników
- zastosowanie: badanie surowca, badanie czystości podczas produkcji, badanie jakości produktu końcowego
- badana próbka: w formie zawiesiny ciekłej: np. odsącz po homogenizacji i/lub ekstrakcji, woda po myciu stanowiska roboczego lub instalacji produkcyjnej, zawiesina z wymazówki
Testy RAPID EASY do oznaczania alergenów w żywności
Uproszczony test do wykrywania składników alergennych w żywności nieprzetworzonej. Badanie zajmuje ok. 10 min. Test wykorzystuje metodę immunochromatograficzną. Po nałożeniu próbki na jeden koniec płytki testowej i odczekaniu ok. 10 minut, obecność alergenu zostanie zasygnalizowana pojawieniem się na drugim końcu płytki czerwono-purpurowej linii.
- bardzo szybki test uproszczony, do badań wymazówkowych lub badań popłuczyn
- wykrywane alergeny: gluten, jajka, kazeina, soja
- zestaw zawiera testy oraz komplet wymazówek z odczynnikami
- zastosowanie: badanie wymazówkowe lub badanie popłuczyn surowca
- badana próbka: woda po myciu stanowiska roboczego lub instalacji produkcyjnej, zawiesina z wymazówki
Testy na obecność bakterii i grzybów CompactDry
Compact Dry to szybkie testy mikrobiologiczne gotowe do natychmiastowego użycia. Sterylne szalki zawierają podłoże pozwalające na selektywny wzrost konkretnej grupy mikroorganizmów i ich jednoznaczną identyfikację. Stosowanie testów CompactDry to zdecydowana redukcja czasu uzyskania wyniku w stosunku do metod tradycyjnych. Testy są bardzo trwałe: okres składowania może dochodzić do 2 lat. Compact Dry można użyć do kontroli surowców a także do kontroli produktów finalnych czyli żywności, napojów, mięsa, kosmetyków i innych próbek.
- nadają się do próbek ciekłych i gazowych (badanie sączków filtracyjnych)
- próbki stałe wymagają wcześniejszej homogenizacji (oraz ew. filtracji)
- identyfikacja bakterii na podstawie zabarwienia kolonii
- łatwe do przechowywania i transportu (przechowywanie do 2 lat w temp. pokojowej)
- certyfikaty serii
- dopuszczenia NordVAL, AOAC, MicoVAL
- użycie: nanieść na szalkę 1ml próbki, próbka zostanie wchłonięta i rozprowadzona w podłożu, całość inkubować przez określony czas
- do nabycia również wymazówki do poboru prób z powierzchni oraz miejsc trudnodostępnych